کتاب ماری کوری: پیشگام شجاع تحقیقات پرتوزایی

کتاب ماری کوری: پیشگام شجاع تحقیقات پرتوزایی با عنوان اصلی (Marie Curie: courageous pioneer in the study of radioactivity) توسط بورلی برج (Beverley Birch) نوشته و در سال 2000 منتشر شد.
این کتاب توسط محمدرضا افضلی به فارسی ترجمه و در سال 1385 توسط انتشارات فاطمی منتشر شد.

خلاصه کتاب ماری کوری: پیشگام شجاع تحقیقات پرتوزایی
ماری کوری نامی آشنا نه تنها برای جامعه علمی بلکه برای بسیاری از مردم عادی دنیای امروز ماست، با وجود گذشت دههها از تلاشهای ماری کوری در زمینههای علمی اما هنوز هم نام ایشان به نیکی یاد میشود.

در کتاب ماری کوری: پیشگام شجاع تحقیقات پرتوزایی نویسنده به خوبی توانسته زندگی این دانشمند بزرگ را به تصویر بکشد، از روزهای آغازین توسط ماریا اسکلودوسکا که بعدها ماری کوری نام گرفت مینویسد و وضعیت آنروزهای سال 1867 میلادی در ورشو را شرح میدهد.

زندگی ماری کوری فراز و نشیبهای بسیاری داشت اما شاید بتوان مهاجرت آن به پاریس و سپس ملاقات با پییر کوری را نقطه عطف آن دانست.
تحصیل در دانشگاه سوربن پاریس و سپس ازدواج با پییر کوری، ماری را به سوی هدفی هدایت میکرد که تا به آن روز هیچ زنی در اروپا موفق به رسیدن به آن نقطه نگشته بود.

شروع دوره دکتری علوم
ماری کوری تصمیم گرفت دورهی دکتری علوم را آغاز کند، کاری که تا به آن روز هیچ زنی در اروپا انجام نداده بود. دوره دکتری باعث گردید که ماری کوری به صورت جدی به سراغ تحقیقات پرتوزایی مواد و کار بر پرتوی X برود و همچنین به تحقیقات آنری بِکرل یکی از دانشمندان مطرح فرانسوی در این زمینه، معطوف گردد.

معمای پرتوزایی در پِچبِلِند
پِچبِلِند یک نوع کانه (کانی) بود که ماری کوری برای تحقیقات پرتوزایی از آنها استفاده میکرد، در بررسی و تحقیق بر روی پرتوزایی عناصر تشکیل دهنده آن، اورانیم و توریم، متوجه وجود مقدار بسیار اندکی از یک عنصر ناشناخته امّا بسیار پرتوزا شد که تا به آن روز توجه دانشمندان را جلب نکرده بود وکوری را برای بررسیهای هر چه بیشتر کنجکاو کرد.
به دنبال رادیم
با وجود اینکه بسیاری از دانشمندان در یافتههای ماری کوری تردید داشتند امّا ماری کوری هیچ تردیدی برای یافتن عنصر جدید خود نداشت و همسرش پییِر نیز در تابستان 1898 به کمک ماری شتافت تا بتوانند عنصر جدید خود را کشف کنند.
مسیر یافتن و جداسازی رادیم بسیار سخت و دشوار بود که با تلاشهای بسیار در همان سال توانستند ابتدا عنصری به نام پولونیم را کشف کنند امّا آنها مطمئن بودند که عنصر دیگری نیز وجود دارند که البته بسیار پرتوزاتر از پولونیوم خواهد بود.
ماری و پییِر کوری بعد از سه سال کار طاقتفرسا سرانجام در سال 1902 موفق شدند که یک دهم از رادیم خالص را بدست آورند.
خواص دارویی رادیم
در سال 1903 پییِر به همراه دو پزشک فرانسوی بر روی خواص درمانی رادیم کار کردند که آزمایشات آن بر روی حیوانات نشان داد که پرتوزایی رادیم میتواند رشد غیرعادی سلولهای سرطانی را متوقف کند که این خود یک کشف بسیار مهم و از خواص بزرگ رادیم بشمار میرفت.
پایان دوره دکتری و جایزه نوبل
ماری کوری در سال 1903 ببا نمره بسیار عالی دوره دکتری خود را به اتمام رساند و به عنوان نخسین زن اروپایی که توانسته بود به مدرک دکتری دست پیدا کند، شناخته شد.
همچنین به خاطر تحقیقات بسیاری که در زمینه پرتوزایی انجام داده بود در ماه دسامبر همان سال جایزه نوبل مشترکاً به ماری و پییِر کوری و بکرِل اهدا شد.
سایر فعالیتهای ماری کوری
ماری کوری در ادامه زندگی خود به دلیل برخوردهای بسیاری که با مواد رادیواکتیو داشت به شدت بیمار بود امّا هرگز دست از تلاش برنداشت از تلاشهای در جنگ جهانی اول و ساخت انستیتو رادیم تا دریافت دومین جایزه نوبل؛ زندگی ماری کوری پر از کوششهایی بود که نتیجه آن نجات جان هزاران نفر شد.
در کتاب ماری کوری: پیشگام شجاع تحقیقات پرتوزایی میتوانید شرح کاملی از زندگی این دانشمند بزرگ را مطالعه کنید که میتواند برای هر انسانی جذاب و البته قابل احترام باشد.