سرعت نور

سرعت نور

سرعت نور یکی از کمیت‌های مهم فیزیکی است که مقدار آن در خلاء ثابت در نظر گرفته می‌شود و فیزیکدانان مقدار سرعت نور در خلاء را برابر 299792458 متر بر ثانیه محاسبه کرده‌اند که با ثابت c در نظر گرفته می‌شود. البته معمولاً در حل مسائل فیزیک پایه، این مقدار را به 300 کیلومتر بر ثانیه تخمین می‌زنند که می‌توان آن را تخمین خوبی دانست.

همانطور که می‌دانیم نور مرئی خود یک طیف خاص از طیف‌های گسترده امواج الکترومغناطیسی است و سرعت نور به سرعت انتشار تمامی امواج الکترومغناطیسی اشاره دارد و مقدار آن در خلاء برابر ثابت فوق است.


اما چه چیزی سرعت نور را خاص کرد؟

نظریه نسبیت خاص که حاصل تلاش‌های آلبرت اینشتین بوده و در سال 1905 منتشر شد، نشان داد که سرعت نور در خلاء و برای چارچوب‌ها و ناظرین مختلف با سرعت‌های متغیر یکسان است. این موضوع باعث گردید تا سرعت نور در خلاء به عنوان یک ثابت فیزیکی در نظر گرفته شود.

این ثابت فیزیکی در بسیاری از فرمول‌بندی‌‍‌های فیزیک نوین دیده می‌شود و آن را با حرف c نشان می‌دهند.

البته از یاد نبریم که c تنها نشان دهنده سرعت نور در خلاء است و مطمئناً سرعت نور در محیط‌های انتشاری که از ماده تشکیل شده‌اند مانند هوا، آب، شیشه و … نسبتی از سرعت نور در خلاء هستند.


چرا اجسام با سرعت نور نمی‌توانند حرکت کنند؟

فرمول‌بندی‌های مکانیک نسبیتی توسط اینشتین نشان داد که تنها ذراتی می‌توانند با سرعت نور حرکت کنند که جرم سکون آنها برابر صفر باشد و برای ذراتی که جرم سکون آنها غیرصفر است (یعنی اجسام عادی روزمره ما) به بی‌نهایت انرژی برای رسیدن به سرعت نور نیاز داریم و این موضوع به صورت عملی ممکن نخواهد بود.


mohammadreza وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *